Huis ’t Schaep, ook wel genoemd Huis Samuel Coucke, naar de naam van zijn beroemdste bewoner in de 19e eeuw, ligt in het hart van Brugge in de schaduw van de Sint Salvators kathedraal.

In het huis zelf en in de tuin is het verwonderlijk stil en rustig, ondanks de zeer centrale ligging.

Dit groot en statig huis, heeft zijn huidig uitzicht te danken aan de samenvoeging - in de 19e eeuw - van een 16e eeuwse herberg en een 17e eeuws woonhuis. Binnen is het aangekleed in de stijl van de “gothic revival” van de 19e eeuw. Het gebouw is een erkend historisch monument.

Het pand, werd in 1855 gekocht en verbouwd door Samuel Coucke, die er tot 1899 honderden brandglasramen vervaardigde. Deze ramen waren bestemd voor de meest uiteenlopende plaatsen in BelgiŽ, doch ook in Nederland, Duitsland, de USA, Zuid-Amerika en Congo.

In het naar middeleeuws model georganiseerde atelier, maakte Samuel Coucke met zijn vele zonen en handwerklui, ook meubelen, beelden, ijzersmeedwerk, polychromieŽn en beschilderde tegeltableau’s. Kortom, alle decoratiemateriaal in de stijl van de 2e helft van de 19e eeuw, de neogotiek.


<< Terug